Guide til at vedligeholde og få en smuk græsplæne

0

Drømmer du om den helt perfekte, grønne græsplæne? Men er i tvivl om, hvordan du opnår og plejer den. Så er du kommet til det rette sted. Du finder her et par gode tips til den flotte plæne.

Giv plænen luft med vertikalskæring

Du har måske hørt om vertikalskæring, men er ikke sikker på, hvad det er – og tænker måske “vertikalskæring hvornår?”. Kort sagt er vertikalskæring en måde at give din græsplænes rodnet luft og lys, og gøre den mere modtagelig over for vand næring igen, efter at den er blevet komprimere af de mange ture med græsslåmaskinen. Samtidig fjerner det også døde planter og mos.

Vertikalskæringen foretages som regel med et el- eller benzindrevet redskab, som minder en smule om en plæneklipper. I stedet for at slå græsset, skærer eller prikker den hul i det øverste lag af græsplænen. Din plæne kan se lidt ødelagt ud efterfølgende, og det er derfor en god ide at gøre sidst på foråret i april/maj eller start efterår i september, hvor du har mindre brug for, at plænen er pæn. Der går cirka en lille måned tid, og så står græsset smukker end før.

Glem ikke gødning

Cirka en gang om året kan din græsplæne have godt af at få gødning. Du kan med fordel gøre det efter vertikalskæring, da din plæne herefter er mere modtagelig over for det, du giver den. en god indikator for, om din plæne mangler gødning er, hvis du kan se, at ukrudt og mos begynder at få overtaget – det kan dog også være et resultat af, at du klipper for kort. Du kan både bruge uorganisk og organisk gødning, alt efter hvad din plæne har brug for, og hvad du foretrækker.

Din plæne kan også have brug for kalk. Det hæver surhedsgraden i jorden og giver græsset bedre vækstbetingelser. Pas dog på, at den ikke bliver for sur. Sørg derfor for altid at følge anvisninger på emballagen, og tilfør kalken i marts/april.

Slå græsset i de varmere måneder

Fra naturens side gror græsset. Når vejret bliver varmere, begynder plænen derfor hurtigt at se sjusket ud, hvis ikke den vedligeholdes. I månederne fra april til oktober bør du derfor slå græsset cirka en gang om ugen, for at holde din plæne pæn. Det er kun toppen, der skal studses. Sørg derfor for, at det ikke klippes kortere end 3-4 cm. På den måde styrkes græsset og gøres mere konkurrencedygtigt over for mos og ukrudt. Vælger du at klippe det kortere, risikerer du græs med et svagt rodnet, meget mos og gule pletter.

Der kan ikke kommenteres.