Skal du leje eller eje?

0

Hvis du står foran at skulle flytte i ny bolig melder spørgsmålet sig hurtigt: skal jeg finde en lejebolig, eller kaste mig ud i ejerboligmarkedet? I denne artikel vil vi prøve at belyse fordele og ulemper ved begge muligheder, så du forhåbentligt er klædt bedre på inden du tager den vigtige beslutning.

Leje – er det penge ud af vinduet?

Man hører ofte argumentet, at det er penge ud af vinduet at bo til leje. Man betaler et beløb hver måned, og disse penge går til udlejer. Det er penge du ikke ser igen, og en lejebolig er altså ingen investering.

Men der er også fordele ved at bo til leje. Du er ikke bundet af at låne et stort millionbeløb i banken og kreditforeningen. Køber du på et forkert tidspunkt eller det forkerte sted, risikerer du ikke at kunne komme af med din bolig igen, hvis dine omstændigheder ændrer sig og du er nødt til at flytte. Ikke uden et tab i hvert fald. Det var det vi så i stort omfang efter finanskrisen: folk der endte med en stor gæld efter at have mistet mange penge på deres hus eller lejlighed.

Hvis du lejer din bolig er du mere fleksibel og kan altid sige din bolig op uden at tabe penge. Dette gælder også hvis der f.eks. opstår skimmelsvamp eller andre problemer i hjemmet.

Eje er bedst når det går godt

På den anden side kan det også være en fantastisk investering, hvis du køber på det rette tidspunkt. Mange boliger, især i de større byer, er steget meget i værdi.

En anden fordel ved at købe bolig er, at den “husleje” du betaler hver måned ikke forsvinder, men er med til at nedbringe din gæld når du betaler af på bolig- og kreditforeningslån.

Hvad når du flytter?

Vi har netop påpeget at en af de store fordele ved at bo til leje er, at det er nemt at opsige lejemålet og komme væk med skindet på næsen. Her skal man huske at der er betalt både forudbetalt leje og depositum når man flytter ind. Førstnævnte får man tilbage, men man skal regne med at ens depositum som udgangspunkt er tabt. De fleste udlejere tager hele beløbet eller en stort del af dette til renovering af boligen efter fraflytning.

Konklusion

Erfaringen fortæller os, at det er de færreste der kan forudse deres boligbehov mange år frem i tiden. Samtidig har vi også set at der over en periode på f.eks. 10 år kan forekomme både perioder med store stigninger og store fald i boligpriser og -vurderinger.

Uanset om du køber eller lejer, vil din daglige økonomi se nogenlunde ens ud. Derfor er det ikke den månedlige økonomi, der skal bestemme om du lejer eller ejer.

Vores konklusion er derfor, at du kun skal købe din bolig, hvis du er ret sikker på, at du skal bo der er i længere tid. Helst 5 år eller mere.

Der kan ikke kommenteres.