Traditioner til kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup

0

Der er utrolig mange bryllupstraditioner til alle de forskellige bryllupsjubilæer. Det kan ofte være svært at finde rundt, og det er de færreste, der kender til dem alle sammen. Ofte vil traditionerne måske også have et strejf af personlige tilføjelser, men grundaktiviteterne forbliver det samme. De årsdage, som oftest bliver fejret, er kobberbrylluppet, sølvbrylluppet og selvfølgelig guldbrylluppet.

Halvvejs mod sølvbrylluppet

Det er selvfølgelig 12,5 års dagen, der bliver snakket om her. I og med man er nået halvvejs mod sølvbrylluppet, er dagen også meget karakteriseret af halve ting. For eksempel er æresporten ofte kun halvt så høj eller halvt så bred.

Generelt er fejringen af kobberbryllup ikke så udbredt som den har været, men der er stadig masser af traditioner forbundet med dagen.

Dagen starter ud med at brudeparret bliver vækket af en masse gæster, som ikke afspiller musik men i stedet vækker dem med grydelåg og diverse andre ting. Herefter vil brudeparret ofte byde på morgenmad og have gæster resten af dagen. Det er en super hyggelig dag med stort fokus på nærvær og det at være sammen med familie og venner.

Sølvbrylluppet

Den famøse 25 års dag. Hvor kobberbrylluppet ofte er meget afslappet – og nogle gange også en overraskelse – er sølvbrylluppet langt mere planlagt. Her inviterer man en masse gæster og byder dem på mad. Denne dag er selvfølgelig spækket med traditioner.

Morgenen vil ofte bestå af en gang sang fra gæsternes side og morgenmad fra parrets side. Herefter tager gæsterne afsted i et par timer, da det ofte holdes på en hverdag. Imens gør parret klar til stor fest om aftenen. Den forsætter ofte så langt ud på natten, at man sørger for noget lækker natmad.

Men det er ikke kun sang gæsterne tager med sig. Ofte vil de dagen inden sølvbrylluppet have pyntet pænt op i haven med de traditionelle guirlander, blomster og ikke mindst en flot æresport, som parret vil stå under, når de går ud ad døren. Den er perfekt til de gode billeder, som vil holde liv i minderne mange år frem.

50 år sammen

Guldbrylluppet er uden tvivl den største fejring af dem alle. Det er en kæmpe bedrift at have været sammen i 50 år. Her er den vigtigste tradition æresporten. Den symboliserer kærligheden mellem parret og på toppen vil være et rødt eller blot skjold med parrets navne og årstallet for deres vielse. Det er selvfølgelig også en masse andet pynt på æresporten for at gøre den så smuk som muligt.

Der er naturligvis også tradition for sang på dagen. Parret vil blive vækket af venner og familie, som synger for dem – ofte vil der også være en musikker med dem for at gøre det ekstra specielt.

Der vil ofte også være en fest, som ikke nødvendigvis er på selve bryllupsdagen. Her vil brudeparret eksempelsvis invitere på mad, og det gøres ofte i god tid, så festen bliver så stor som muligt.

Æresport

Fælles for alle årsdagene er selvfølgelig brugen af æresporte. Det er uden tvivl den vigtigste komponent, og den bruges af alle. Vigtigst er, at de er flot pyntet. Ofte består pynten af bryllupsskilte, blomster, guirlande og andet flot pynt afhængig af årstiden. Det er efterhånden helt tydeligt, at det ikke er en rigtig fejring uden en æresport.

Der kan ikke kommenteres.