Din forsikring til at beholde hjemmet

0

Er du lønmodtager og boligejer på samme tid? Så kan det næsten ikke undgås, at du har tænkt over, hvordan udgifterne til hjemmet skal betales, hvis du mister dit arbejde. Det er her, at a-kassen kommer ind i billedet. De fleste lønmodtagere på det danske arbejdsmarked er medlem af en a-kasse, men der er også nogle danskere, der ikke er endnu. Er du en af dem? Så læs med i denne artikel, hvor vi kommer ind på, hvorfor en a-kasse er så god en investering.

Hvad er en a-kasse?

A-kasser bliver også kaldt for arbejdsløshedskasser, og står til rådighed med økonomisk hjælp i form af dagpenge, hvis et medlem mister sit arbejde. For at kunne få dagpenge skal du være medlem af en a-kasse i minimum et år, hvor du har betalt kontingent. Ydermere skal du have tjent minimum 228.348 kroner i løbet af de sidste 3 år. Har du været deltidssikret, skal du have tjent mindst 152.232 kroner. Begge satser er gældende for 2018. Opfylder du kravene har du ret til dagpenge, og du behøver dermed ikke at være ligeså bekymret for at miste dit arbejde. Lever du op til kravene, mens du er på dagpenge, kan du modtage dagpenge i 2018.

Mange a-kasser har ud over a-kassen også en fagforening tilknyttet. En fagforening hjælper dig, hvis der opstår problemer med din arbejdsgiver. Det kan være ved dårlige arbejdsforhold, rod med feriepenge og lignende. For at kunne være medlem af en a-kasse, behøver du ikke at være medlem af en a-kasse. Det samme gør sig gældende den anden vej rundt.

Hvor meget kan jeg få i dagpenge?

Det er relevant at vide, hvor meget du kan få i dagpenge i tilfælde af, at du mister dit arbejde. Så kender du nemlig din økonomiske situation, hvis du mister dit arbejde. Hvor meget du helt præcist kan få i dagpenge afhænger meget af, hvor meget du har tjent, før du blev arbejdsløs. Uanset hvad så vil du i langt de fleste jobs skulle gå ned i løn, når du går på dagpenge. Det er helt naturligt, da der jo også skal være en gulerod ved at komme hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet igen.

Dagpengesatserne for fuldtidssikrede er i 2018 således:

  • Fuldtidsforsikrede: 633 kroner om måneden
  • Dimittend, fuldtidsforsikrede uden forsørgerpligt: 323 kroner om måneden
  • Dimittend, fuldtidsforsikrede med forsørgerpligt: 279 kroner om måneden
  • Ungesatsen (50 %-sats), fultidssikrede: 317 kroner om måneden

Vær opmærksom på, at satserne ændrer sig løbende.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Der findes en del forskellige a-kasser i Danmark. Som udgangspunkt skelner man mellem de branchespecifikke a-kasser og de tværfaglige a-kasser. Arbejder du inden for et fag, der har sin egen a-kasse, kan det være en god idé at melde sig ind i denne. De har ofte en større viden om jobmarkedet og har med stor sandsynlighed et godt netværk inden for branchen. Vælger du en tværfaglig a-kasse, får du en a-kasse, der har en bred viden om mange brancher, men som ikke er ligeså specialiseret. Det er bestemt ikke alle brancher, der har sin egen a-kasse, og derfor er der da heller ikke noget i vejen med at have medlemskab i en tværfaglig a-kasse. De leverer også et rigtig fint produkt. Når du skal vælge a-kasse, bør du også kigge på, hvilke arrangementer, kurser med mere a-kassen afholder. Alt der kan øge dine muligheder for at komme i job hurtigst muligt, skal du tage i mod med kyshånd.

Som du kan læse så her i artiklen, så er a-kassen er forsikring til at beholde hjemmet, hvis du mister dit arbejde.

Der kan ikke kommenteres.