Biopejs – fremtiden pejs til det private hjem

0

En biopejs er en fantastisk løsning til det moderne hjem, hvor væggene er godt isoleret og huset generelt lever op til nutidens krav. En pejs til bioethanol eller gasflaske er derfor også det typiske valg for alle nybyggere og opførte funkishuse – netop af denne årsag. Et topisoleret hus, der lever op til 2020-kravene har ikke behov for en traditionel varmekilde i form af en brændeovn, men derimod en mindre varmekraftig og hyggelig pejs.

Design og hygge vægtes højere end pejsens opvarmning

Vi vil i dag hellere have en pejs, som passer perfekt ind i indretningen frem for en version med en høj varmeeffekt. Varmeeffekten er sjældent afgørende, når der i dag vælges pejseløsning. I tilfælde hvor varmeeffekten tages til overvejelse, vil det typisk være, hvorvidt den udgør en for høj varme eller ej.

Biopejsen – miljøets bedste ven i pejsebranchen

Følger man lidt mere i nyhederne, så kan det nærmest ikke undgås at støde på de forbrugsstoffer, der er skadelige (eller kan være skadelige) for naturen. Af samme årsag ved nok de fleste, at brændeovnen ikke er så velset i Danmark og generelt i resten af Europa. I nogle lande og større byer er der således kommet forbud mod at fyre i den traditionelle pejs. Herhjemme i Danmark har regeringen forsøgt sig med skrotpræmier på alle brændeovne for at komme de miljøbelastende pejse til livs.

En biopejs står som et miljørigtigt alternativ til en brændeovn, og den er mere eller mindre branchens foretrukne for en miljøbevidst borger. Der kan også tales for en elpejs, hvis der produceres tilstrækkelig grøn energi til dette omfang. Elpejsen kan eksempelvis være økonomisk relevant, hvis der er installeret solceller på taget og boligejerne har et overskud af energi.

En biopejs derimod drives af bioethanol, som er et biobrændstof, der er fremstillet af afgrøder fra landbruget. Disse omdannes efterfølgende til ethanol. Bioethanol kan fremstilles på forskellige måder, hvor den mest anvendte stammer fra disse stivelsesholdige afgrøder som majs og korn. Bioethanol er således et CO2-neutralt og bæredygtigt materiale med en ren forbrænding.

Færdig med at kløve brænde

Skovhuggeriarbejdet er ovre, når den almindelige pejs til brænde konverteres eller skiftes ud med en miljøvenlig biopejs. En ethanolpejs kræver netop ikke brænde, og derfor udgår rengøringen i forbindelse med aske, røg og sod også. Der er således tale om en moderne version, som måske falder mere naturligt til den yngre generation, der er vokset op i 90’erne og 00’erne. Udviklingen i samfundet har bevirket, at færre og færre er vokset op med at kløve brænde og generelt at tænde op i en ovn. Omvendt har generationen været vant til at have en fjernbetjening i hånden til at starte op i alverdens elektronikapparater. Det er blandt andet én af årsager til, at det kan virke mere naturligvis med en biopejs, fordi alt er nemmere herved.

Det kan virke med stereotypt, men historien om, at manden er fri for at gå i skoven for at fælde træer, og efterfølgende bruge utallige mandetimer på at kløve det til brænde, lave brændestabel og slutteligt foretage en korrekt optænding i pejsen.

Kvinden undgår at skulle fjerne aske fra gulvet, der flyver ud hver gang manden åbner lågen i pejsen for at fyre op. Sodet fra lågens glas, og alt der har berørt sig i nærheden i brændeovnen vil ligeledes være ikke forekomme som i en almindelig pejs. Den ubehagelig og farlige os ved optænding vil heller ikke være aktuel, fordi en biopejs ikke afgiver sod, røg og aske.

Kunne du som nybygger eller nylig husejer forestille dig denne opvarmningskilde? Hvis nej, hvorfor ikke holde dig til en moderne pejs – uden skovhuggeriarbejde og rengøring. Det er fantastisk nemt og ikke mindst miljørigtigt!

Hvordan kan en biopejs installeres?

En biopejs kræver ikke skorsten, hvilken er en kæmpe fordel i forhold til indbygning af et pejseindsats. Det gør det langt nemmere at installere en pejs i et hjem, hvis der ikke skal tages forbehold for skorstenens placering, højde og ventilationsevne. Det er således ofte den mest udfordrende del af en pejseinstallation. Derfor er det meget simpelt at montere en bioethanolpejs i hjemmet, og gøres oftes af husejerne selv.

Hvis der er tale om et fritstående eller ophængt pejs på væggen eller fra loftet, så monteres en biopejs typisk blot med skruer i væggen – præcist ligesom, hvis du skal ophænge et TV eller et billede. Derfor er det en ganske overkommelig installation, som heldige en mindre handy kan udføre.

Der kan ikke kommenteres.