Fuldend din indretning med den rette belysning

0

Der er en enorm kontrast mellem rum med god og dårlig belysning. Det kan for eksempel ødelægge en middag fuldstændig, hvis man sidder rundt om bordet i et klinisk og koldt lys, og omvendt er det også håbløst at forsøge at læse en bog i halvmørke.

Det kan være en ren kunstart at finde den rette balance i forhold til belysning i et rum, og du skal især være opmærksom på balancen mellem at sikre tilstrækkelig belysning uden at gøre rummet mindre stemningsfyldt.

Forskellige typer af belysning

Du skal være opmærksom på, at der findes forskellige typer af belysning, når du interesser dit hjem, og disse typer af belysning har hvert deres formål.

Funktionslys

Funktionslys er som navnet antyder den type af lys, der har til formål at hjælpe dig med at se. Du har primært behov for funktionslys ved husets borde – for eksempel skrivebord, køkkenbord og spisebord. Mange vælger også at lave en læsekrog, hvor der er lys specifikt til læsning, hvilket også er en form for funktionslys.

Stemningslys

Stemningslys har til formål at skabe hygge i de enkelte rum, og er med andre ord ikke en nødvendighed. Du kan for eksempel sagtens se en film i fjernsynet uden at have tændt lys i stuen, men det er oftest en dejlig oplevelse, hvis der er hyggelig belysning i stuen imens.

Denne type af lys er ofte indirekte og har en mere dæmpet lysstyrke. Det kan også være en fordel at vælge pærer med varmere farvetemperatur.

Naturligt lys

Der snakkes meget om naturligt lys i hjemmet, og alligevel er det én af de lystyper, som oftest bliver overset.

Naturligt lys kan både være en fordel og en ulempe, så det er vigtigt, at du tænker dig grundigt om, når du indretter dit hjem.

Du vil med garanti nyde at have naturligt lys i husets primære opholdsrum, men det er for eksempel ikke hensigtsmæssigt, hvis solen skinner direkte ind på Tv-skærmen.

Hvis du er interesseret, kan du læse mere om naturlig belysning på Bedst og Billigst, da vinduer og naturligt lys er en hel videnskab i sig selv.

Den optimale belysning

Du kan kun opnå optimal belysning i et rum, hvis du forstår at kombinere det bedste fra alle tre typer af lys. Her er udfordringen dog, at forskellige rum har forskellige behov i forhold til balancen mellem funktionslys, stemningslys og naturligt lys.

Belysning i stuen

Stuen er det rum, som er sværest at indrette i forhold til belysning. Du får både behov for funktions- og stemningslys, så det kan være en god idé at indrette stuen i mindre dele først.

Ofte er der behov for funktionslys i læsekroge og lignende, men det kan også være praktisk at have gode loftslamper, så stuen kan blive godt oplyst, når du for eksempel skal gøre rent.

Omvendt er hyggelys også ufatteligt vigtigt, for der skal kunne skabes en dejlig stemning, når der skal hygges.

Belysning i køkkenet

I køkkenet skal du primært fokusere på funktionslys ved køkkenbordet, så det er behageligt at lave mad. Det kan dog være en god idé at afbalancere dette skarpe lys ved at have en mindre skarp pære over rummets spisebord, så der stadig kan hygges til måltiderne.

Belysning i soveværelset

Soveværelset skal både have stemnings- og funktionslys, så rummet bliver hyggeligt og indbydende, men samtidig skal der også være mulighed for at læse.

I soveværelset er det desuden også en god idé med mørklægningsgardiner, så uønsket sollys kan holdes ude.

Har du behov for mere hjælp?

Du kan finde masser af gode råd til belysning i dit hjem, men problemet er, at ingen af disse guides er skrevet specifikt til din bolig.

Hvis du har behov for mere hjælp til din belysning, er den optimale løsning at inddrage hjælp udefra – for eksempel i form af familie, venner og lignende. Gennemgå husets belysning i sammen og sørg for at tale så meget som muligt om hvad der er godt, og hvad der kunne forbedres.

Der kan ikke kommenteres.