Hvad må man selv installere af hårde hvidevarer, og hvad koster det?

0

Når man først har trykket på købsknappen hos diverse online hvidevarerforhandlere, eller måske endda har underskrevet købsaftalen hos en fysisk detailforhandler, har man kun taget første skridt. De hårde hvidevarer – lige fra tørretumbler, opvaskemaskine og opvaskemaskine – skal nemlig også installeres. Her bør man naturligvis overveje to ting:

  • Hvad man selv må installere, og hvad man skal få en autoriseret fagperson om
  • Hvor meget installationen af en autoriseret VVS- eller el-installatør koster

Netop ovenstående to spørgsmål vil vi i denne artikel forsøge at belyse. For hvad må man selv installere? Hvilke regler og love gælder der på området? Og hvor meget koster det?

Tilføjelser eller ændringer i el- eller VVS-installationer kræver autoriseret hjælp

Som hovedregel gælder det, at nye installationer eller ændringer i eksisterende installationer kræves udført af autoriseret el- og/eller VVS-installatør. Således må du ikke selv hverken lave ændringer eller tilføjelser til el- eller VVS-installationer. Kræver dine hårde hvidevarer nye installationer – f.eks. hvis din nye opvaskemaskine ikke har de nødvendige vandinstallationer, der hvor du ønsker den placeret – skal du derfor have professionel hjælp. Du kan læse mere om disse regler fra Bygningsreglementet.

Må man selv installere opvaskemaskine?

Har du tidligere haft opvaskemaskine, hvor du ønsker at placere din nye opvaskemaskine, har du typisk de fornødne el- og VVS-installationer. I det tilfælde må du typisk gerne selv installere opvaskemaskinen. Vil du være helt sikker på, at du har de fornødne installationer, kan du bruge nedenstående tjekliste:

  • stikkontakt med jordforbindelse
  • Vandtilslutning
  • Afløb

Har du tjekket, at stedet hvor du vil placere den nye opvaskemaskine har ovenstående nødvendige el- og VVS-installationer, kan du selv installere opvaskemaskinen. Du kan enten følge brugsvejledningen, som kommer med opvaskemaskinen, eller google hvordan du installere opvaskemaskinen med følgende Google-søgning: “[navn på opvaskemaskine]+ installation”. Fordelen med den søgning er, at den gerne skulle lede til både danske og udenlandske søgeresultater. Hvis du ikke har de nødvendige installationer, kan du læse mere om priserne på installation af opvaskemaskine.

Må man selv installere vaskemaskine?

Samme hovedregel som ved installation af opvaskemaskine gælder ved installation af vaskemaskine: hvis der er den fornødne el- og VVS-tilslutning, kan du selv tilslutte vaskemaskinen. Særligt skal der være følgende installationer:

  • Stikkontakt med jordforbindelse
  • Vandhane tæt på vaskemaskinen
  • Håndvask i nærheden med afløb af 40 eller 50 milimeter plastrør

Har du ovenstående installationer, kan du trygt selv installere vaskemaskinen. Grunden til at det er vigtigt at der er de nødvendige installationer er, at indboforsikringen ikke dækker ved eventuel vandskade, hvis en eller flere af VVS-installationerne er lavet af personer som ikke er autoriserede VVS-installatører.

Må man selv installere køleskab?

Et køleskab er heldigvis noget mindre komplekst end en opvaskemaskine eller vaskemaskine, fordi den ikke kræver VVS-installationer. Du skal blot sikre dig, at stedet hvor du ønsker at placere køleskabet er i nærheden af en stikkontakt med jordforbindelse.

Der kan ikke kommenteres.