Sådan skaber du en sansende have

0

De fleste boligejere med have nyder at kunne sidde udenfor, når vejret viser sig fra sin bedste side. Lige så mange huse der findes, lige så mange forskellige måder er der at skabe en have på. Jo mere personlig og integreret du kan indrette haven, desto mere vil du bruge den – og det er en fordel, da natur og have er stemningsgivende og vækker dine sanser.

Lyden af rislende vand

Undersøgelser viser, at rindende vand har en beroligende effekt og stimulerer din høresans. At høre vand risle kan således virke beroligende og kan være et rart element i haven, hvis den bruges som et sted til afslapning. Du kan blandt andet etablere springvand med solceller, hvorved springvandet fungerer ved at omdanne lys til strøm. På denne side finder du et udvalg af springvand drevet af energi fra solceller, som er nemme at opsætte. Springvand kan ellers være en større opgave at anlægge i haven grundet ledninger og stikkontakter, men det kan du undgå med denne løsning.

Smag på haven

En anden måde, hvorpå du kan vække dine sanser i haven, er ved at plante krydderurter. Når du har krydderurter i haven, kan du stimulere din smagssans, da friske krydderier bidrager til en delikat smag i madlavningen. Derudover spreder krydderurter en skøn duft, hvilket appellerer til din duftesans. Vil du have det bedste ud af dine krydderurter, skal du sørge for at plante dem et sted, hvor de både får sol og står i læ. Derudover skal du holde øje med vejrudsigten, da de ikke må få frost. Selvom foråret kan virke som et godt tidspunkt at så og plante dine krydderurter, kan det være, at nattefrosten af og til kommer tilbage. Foruden krydderurter kan du blive mere selvforsynende ved at etablere din egen køkkenhave og plante dine egne frugttræer. Det kan virke som et større projekt, men det kan være en god idé at starte i det små. Begynd eksempelvis med en tomatplante og sæt dig godt ind i, hvordan sådan en trives bedst. Når du har styr på tomaterne, kan du udvide dit eget lille sortiment. Om sommeren vil det være forfriskende at kunne plukke sine egne friske bær.

Planter, der virker beroligende

Ikke nok med at blomster, træer, friske grøntsager og frugter ser pæne ud og stimulerer din synssans – de kan faktisk også afhjælpe stress og virke beroligende. Eksempelvis kan krydderurten pebermynte ifølge undersøgelser mindske angst, mens oregano kan afhjælpe træthed og hovedpine. Har du brug for en hjælpende hånd til en rolig nattesøvn, kan kamille og lavendel være gode at plante i haven. Kamillete (hjemmelavet) virker nemlig beroligende, og så er det både billigere, nemmere og sjovere at lave sin egen te end at købe den. Duften, som lavendler afgiver, virker beroligende. Et godt tip er at tørre lavendelblade og putte dem i en stofpose, som du kan lægge i pudebetrækket. Dyrker du lavendler i haven, får du en plante med et hav af anvendelsesmuligheder. Den kan også bruges til cremer og te, og den kan sågar anvendes i bagning og madlavning.

Derudover kan du med fordel beplante din have med forskellige farver, da hver farve påvirker dit humør og giver stemning på forskellig vis. For eksempel kan du gå efter mørkere blomster i havens hyggekroge og ved havebordet, da de signalerer ro. Omvendt kan du gå med de lyse og stærke farver i de områder, hvor der skal være aktivitet.

Efterlad en kommentar